Een beschadigd bestandssysteem repareren

Bestandssystemen kunnen beschadigd raken als gevolg van onverwacht stroomverlies, een vastgelopen systeem en onveilige verwijdering van de schijf. Na zo een incident is het aan te bevelen het bestandssysteem te repareren of op zijn minst te controleren.

Soms is een reparatie nodig om een bestandssysteem te koppelen of te wijzigen. Zelfs wanneer een controle aangeeft dat het bestandssysteem niet is beschadigd kan het intern nog altijd als ‘vervuild’ zijn aangemerkt zodat een reparatie toch nodig is.

Controleren of een bestandssysteem beschadigd is

1. Open Schijven vanuit het Activiteiten-overzicht.

2. Selecteer de schijf die u wilt controleren in de lijst met opslagapparaten aan de linkerkant. Als de schijf meer dan één volume bevat, selecteer dan het volume met daarop het bestandssysteem.

3. Klik in de werkbalk onder de sectie Volumen op de menuknop. Klik daarna op Bestandssysteem controleren….

4. Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens opgeslagen in het bestandssysteem, kan een controle langer duren. Bevestig het starten van de actie in het dialoogvenster dat verschijnt.

De handeling zal niet het bestandssysteem wijzigen maar wel afkoppelen indien nodig. Heb geduld terwijl het bestandssysteem gecontroleerd wordt.

5. Na voltooiing krijgt u een melding of het bestandssysteem is beschadigd. Merk op dat, ook al is het bestandssysteem niet beschadigd, het in sommige gevallen toch moet worden gerepareerd om een interne ‘vuile’ markering te resetten.

Mogelijk gegevensverlies bij repareren

Als de structuur van het bestandssysteem beschadigd is, kan dit invloed hebben op de daarin opgeslagen bestanden. In sommige gevallen kunnen deze bestanden niet meer in een geldig formaat gebracht worden en zullen ze worden verwijderd of verplaatst naar een speciale map. Het is normaal gesproken de map lost + found in de map op het hoogste niveau van het bestandssysteem waar deze herstelde bestandsdelen te vinden zijn.

Als de gegevens te waardevol zijn om tijdens het proces verloren te gaan, dan is het raadzaam een reservekopie te maken door een reservekopiebestand van het volume te maken alvorens te repareren.

Dit imagebestand kan vervolgens verwerkt worden met forensische analysehulpmiddelen zoals sleuthkit om verder ontbrekende bestanden en delen van gegevens die tijdens de reparatie niet teruggezet waren terug te halen, evenals eerder verwijderde bestanden.

Een bestandssysteem repareren

1. Open Schijven vanuit het Activiteiten-overzicht.

2. Selecteer de schijf die u wilt controleren in de lijst met opslagapparaten aan de linkerkant. Als de schijf meer dan één volume bevat, selecteer dan het volume met daarop het bestandssysteem.

3. Klik in de werkbalk onder de sectie Volumen op de menuknop. Klik daarna op Bestandssysteem repareren….

4. Afhankelijk van hoeveel gegevens er opgeslagen zijn in het bestandssysteem, kan een reparatie langer duren. Bevestig om de actie in het verschijnende dialoogvenster te starten.

De actie zal het bestandssysteem zo nodig ontkoppelen. De reparatie-actie probeert het bestandssysteem in een consistente staat te brengen en plaatst bestanden die beschadigd waren onder in een speciale map. Wees geduldig terwijl het bestandssysteem gerepareerd wordt.

5. Na de voltooiing krijgt u een melding of het bestandssysteem met succes gerepareerd is. Als het gelukt is, kan het weer normaal gebruikt worden.

Indien het bestandssysteem niet gerepareerd kon worden, maak dan een reservekopie door een imagebestand van het volume op te slaan zodat u later belangrijke bestanden terug kunt halen. Dit kunt u doen door het imagebestand als alleen-lezen aan te koppelen of door forensische analysehulpmiddelen zoals sleuthkit te gebruiken.

Om het volume opnieuw te kunnen gebruiken dient het geformatteerd te zijn met een nieuw bestandssysteem. Alle gegevens zullen verloren gaan.