Wat is een stuurprogramma?

Apparaten zij de fysieke "delen" van uw computer. Ze kunnen extern zijn, zoals printers en monitoren of intern zoals grafische kaarten en geluidskaarten.

Om deze apparaten te kunnen gebruiken moet uw computer weten hoe ermee te communiceren. Dit wordt gedaan door een stukje software genaamd apparaat-stuurprogramma.

Wanneer u een apparaat aansluit op uw computer, dan moet u het juiste stuurprogramma geïnstalleerd hebben om het te laten werken. Als u bijvoorbeeld een printer aansluit, maar het juiste stuurprogramma is niet beschikbaar, dan kunt u de printer niet gebruiken. Normaal gesproken gebruikt elk model van een apparaat een stuurprogramma dat niet compatibel is met een ander model.

In Linux zijn de stuurprogramma's voor de meeste apparaten standaard geïnstalleerd, dus alles wat u aansluit zou moeten werken. Maar het kan ook zijn dat een stuurprogramma handmatig moet worden geïnstalleerd of helemaal niet te krijgen is.

Bovendien zijn sommige bestaande stuurprogramma's onvolledig of functioneren deels niet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw printer niet dubbelzijdig afdrukt, maar voor de rest goed functioneert.