Click and move the mouse pointer using the keypad

Als u problemen heeft bij het gebruik van een muis of ander aanwijsapparaat, kunt u de muisaanwijzer via het numerieke toetsenbord besturen. Deze functie heet muistoetsen.

  1. Open the Activities overview and start typing Accessibility.

    You can access the Activities overview by pressing on it, by moving your mouse pointer against the top-left corner of the screen, by using Ctrl+Alt+Tab followed by Enter, or by using the Super key.

  2. Click Accessibility to open the panel.

  3. Use the up and down arrow keys to select Mouse Keys in the Pointing & Clicking section, then press Enter to switch the Mouse Keys switch to on.

  4. Zorg ervoor dat Num Lock uit staat. U kunt nu de muisaanwijzer besturen via het numerieke toetsenbord.

Het numerieke toetsenbord is een set numerieke toetsen op uw toetsenbord, meestal gerangschikt in een vierkant blok. Als u een toetsenbord heeft zonder numeriek toetsenbord (zoals een laptoptoetsenbord), dan dient u mogelijk de functietoets (Fn) ingedrukt te houden en bepaalde andere toetsen op uw toetsenbord gebruiken als numeriek toetsenbord. Als u deze functie vaak gebruikt op een laptop, dan kunt u een extern USB-numeriek toetsenbord aanschaffen.

Elk cijfer op het numerieke toetsenbord komt overeen met een richting. Zo zal het indrukken van de 8 de muis naar boven bewegen en de 2 naar beneden. Druk op de 5 voor een éénmalige muisklik, of druk hem snel twee keer in voor een dubbelklik.

De meeste toetsenborden hebben een speciale toets waarmee u kunt rechtsklikken; deze toets wordt ook wel de Menu-toets genoemd. Bedenk echter dat deze toets reageert op waar de toetsenbordfocus ligt, niet waar uw muisaanwijzer zich bevindt. Zie Een rechtermuisklik simuleren voor informatie over rechtsklikken door de 5 of de linker muisknop in te drukken.

Als u het numerieke toetsenbord wilt gebruiken om cijfers te typen terwijl Muistoetsen ingeschakeld is, zet dan Num Lock aan. Let er op dat u de muis niet met het numerieke toetsenbord kunt besturen wanneer Num Lock aan staat.

De gewone cijfertoetsen, in een rij bovenaan het toetsenbord, besturen de muisaanwijzer niet. Alleen de toetsen van het numerieke toetsenbord kunnen gebruikt worden.