Problemen met een draadloos verbinding oplossen

Nagaan of de draadloos netwerk-adapter herkend werd

Alhoewel de draadloos netwerk-adapter aangesloten is op de computer, is het mogelijk dat deze niet herkend is als een netwerkapparaat door de computer. In deze stap gaat u na of het apparaat op de juiste manier herkend werd.

1. Open een terminalvenster, typ lshw -C network en druk op Enter. Als u een foutmelding krijgt, dan kunt u het programma lshw op uw computer installeren.

2. Lees de informatie die verschijnt en controleer de sectie Wireless interface. Als uw draadloos netwerk-adapter op de juiste manier gedetecteerd is, dan zou de uitvoer er ongeveer zo uit moeten zien:

*-network
           description: Wireless interface
           product: PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection
           vendor: Intel Corporation
  3. Als er een draadloos netwerk-apparaat in de lijst staat, ga dan door naar de pagina Stuurprogramma's.

Als een draadloos apparaat niet in de lijst staat, dan zal de volgende stap afhangen van het apparaat dat u gebruikt. Ga naar de sectie hieronder die relevant is voor het type draadloos apparaat dat uw computer heeft (interne PCI, USB, of PCMCIA).

PCI (interne) draadloze adapter

Interne PCI-adapters komen het meest voor en worden gebruikt in laptops die gemaakt zijn in de afgelopen paar jaren. Hoe controleert u of uw draadloze PCI-adapter werd herkend:

1. Open een terminalvenster, typ lspci in en druk daarna op Enter.

2. Doorzoek de getoonde lijst met apparaten en vind de apparaten die gemarkeerd zijn als Network controller of Ethernet controller. Er kunnen meerdere apparaten hetzelfde gemarkeerd zijn; diegene die overeenkomt met uw draadloze adapter kan woorden bevatten als wireless, WLAN, wifi of 802.11. Hier is een voorbeeld hoe dit er mogelijk uit kan zien:

Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection
  3. Als u uw draadloos netwerk-adapter gevonden heeft in de lijst, ga door naar de stap Stuurprogramma's. Als u niets bent tegengekomen over uw draadloos netwerk-adapter, zie onderstaande instructies.

Draadloze USB-adapter

Wireless adapters that plug into a USB port on your computer are less common. They can plug directly into a USB port, or may be connected by a USB cable. 3G/mobile broadband adapters look quite similar to wireless (Wi-Fi) adapters, so if you think you have a USB wireless adapter, double-check that it is not actually a 3G adapter. To check if your USB wireless adapter was recognized:

1. Open een terminalvenster, typ lsusb in en druk daarna op Enter.

2. Doorzoek de getoonde lijst met apparaten en vind de apparaten die schijnen te refereren aan een draadloos- of netwerkapparaat. Diegene die overeenkomt met uw draadloze adapter kan woorden bevatten als wireless, WLAN, wifi of 802.11. Hier is een voorbeeld hoe dit er mogelijk uit kan zien:

Bus 005 Device 009: ID 12d1:140b Huawei Technologies Co., Ltd. EC1260 Wireless Data Modem HSD USB Card
  3. Als u uw draadloos netwerk-adapter gevonden heeft in de lijst, ga door naar de stap Stuurprogramma's. Als u niets bent tegengekomen over uw draadloos netwerk-adapter, zie onderstaande instructies.

Controleren op een PCMCIA-kaart

Draadloze PCMCIA-adapters zijn meestal rechthoekige kaarten die aan de zijkant van uw laptop worden aangesloten. Ze komen vaak voor op oudere computers. Hoe controleert u of uw draadloze PCMCIA-adapter werd herkend:

1. Start uw computer zonder draadloos netwerk-adapter.

2. Open een terminalvenster, typ het volgende in en druk daarna op Enter:

tail -f /var/log/messages

Hierdoor zal er een lijst met berichten getoond worden, afhankelijk van de hardware van uw computer en deze zal automatisch bijgewerkt worden als er iets dat te maken heeft met uw hardware wijzigt.

3. Steek uw draadloos netwerk-adapter in de PCMCIA-sleuf en kijk wat er verandert in het terminalvenster. Er zou enige informatie over uw draadloos netwerk-adapter te zien moeten zijn. Lees deze door en kijk of u hem kunt herkennen.

4. Om het uitvoeren van een opdracht in de terminal te stoppen, druk op Ctrl+C. Nadat u dat gedaan heeft kunt u de terminal sluiten als u wilt.

5. Als u informatie over uw draadloos netwerkadapter bent tegengekomen, ga dan door naar de stap Besturingsprogramma's. Als u niets over uw draadloos netwerk-adapter bent tegengekomen, zie onderstaande instructies.

Draadloze adapter niet herkend

Wanneer uw draadloze adapter niet werd herkend, kan het zijn dat deze mogelijk niet goed werkt of dat het verkeerde stuurprogramma geïnstalleerd is. Hoe u kunt controleren of er stuurprogramma's zijn die u kunt installeren, hangt af van de GNU/Linux-distributie die u gebruikt (zoals Ubuntu, Arch, Fedora en openSUSE).

Kijk op de website van uw distributie om specifieke hulp te krijgen. Hier kunt u bijvoorbeeld mailinglijsten en chat-kanalen vinden waar u vragen kunt stellen over uw draadloos netwerk-adapter.