Ta bort ett program

Ett program är mjukvara som har ett grafiskt användargränssnitt. Du kan använda Appcentral för att ta bort program du inte längre använder.

Program finns tillgängliga i två format: snap-paket och Debian-paket. Vissa program finns i båda formaten. I de fallen listas snap-paketet först i Appcentral.

Du kan även vilja ta bort mjukvara som inte har ett grafiskt gränssnitt. För att ta bort sådan mjukvara kan du använda Synaptic. Märk att Synaptic inte listar snap-paket.

För att ta bort ett program:

1. Klicka på ikonen Appcentral i Programstartaren, eller sök efter Programvara i sökraden för Aktiviteter.

2. När Appcentral öppnas, klicka på knappen Installerat längst upp.

3. Hitta programmet du vill ta bort genom att använda sökrutan, eller leta igenom listan över installerade program.

4. Välj programmet och klicka på Ta bort.

5. Bekräfta att du vill ta bort programmet.

6. Du kan ombes att fylla i ditt lösenord. Efter att du har gjort det kommer programmet tas bort.

Vissa program kräver att andra program finns närvarande för att fungera korrekt. Om du försöker ta bort ett program som krävs av ett annat program kommer båda tas bort. Du kommer ombes att bekräfta om det verkligen är din avsikt innan programmen tas bort.