Aktivera eller blockera brandväggsåtkomst

GNOME kommer inte med någon brandvägg, så för hjälp utöver detta dokument kan du höra med din distributions supportgrupp eller din organisations IT-avdelning. Din dator bör vara utrustad med en brandvägg som låter den blockera program från att nås av andra personer på internet eller på ditt nätverk. Detta hjälper till att hålla din dator säker.

Många program kan använda din nätverksanslutning. Du kan till exempel dela filer eller låta någon se ditt skrivbord från en annan dator när du är ansluten till ett nätverk. Beroende på hur din dator är inställd kan du behöva justera brandväggen för att tillåta dessa tjänster att fungera som avsett.

Varje program som tillhandahåller nätverkstjänster använder en specifik nätverksport. För att låta andra datorer på nätverket komma åt en tjänst kan du behöva ”öppna” dess tilldelade port i brandväggen:

1. Gå till Aktiviteter i övre vänstra hörnet på skärmen och starta ditt brandväggsprogram. Du kan behöva installera en brandväggshanterare själv som du inte hittar en (till exempel GUFW).

2. Öppna eller inaktivera porten för din nätverkstjänst, beroende på om du vill att personer ska kunna nå den eller ej. Vilken port du behöver ändra beror på tjänsten.

3. Spara eller verkställ ändringarna, efter att du följt brandväggsverktygets instruktioner.