Vad är en MAC-adress?

En MAC-adress är den unika identifierare som av tillverkaren tilldelats till en nätverkshårdvara (exempelvis ett trådlöst kort eller ett ethernet-kort). MAC står för Media Access Control och varje identifierare är avsedd att vara unik för en specifik enhet.

En MAC-adress består av sex grupper av två tecken, separerade med ett kolon. 00:1B:44:11:3A:B7 är ett exempel på en MAC-adress.

För att identifiera MAC-adressen hos din egen nätverkshårdvara:

1. Öppna översiktsvyn Aktiviteter och börja skriv Nätverk för trådbundna anslutningar eller Trådlöst för trådlösa anslutningar.

2. Klicka på Nätverk eller Trådlöst för att öppna panelen.

3. Klicka på knappen inställningar intill den aktiva anslutningen.

4. MAC-adressen för enheten kommer att visas som Hårdvaruadress i panelen Detaljer.

I praktiken kan du behöva modifiera eller ”spoof:a” en MAC-adress. Vissa internetleverantörer kan till exempel kräva att en specifik MAC-adress används för att nå deras tjänst. Om nätverkskortet slutar fungera och du behöver ersätta med ett nytt kort, kommer tjänsten inte att fungera längre. I ett sådant fall kan du behöva modifiera MAC-adressen.