Visuell överblick över GNOME

GNOME erbjuder ett användargränssnitt som designats för att inte vara i vägen, minimera distraktioner och hjälpa dig att få saker gjorda. När du loggar in första gången kommer du att se översiktsvyn Aktiviteter och systemraden.

GNOME-skalets systemrad

Systemraden erbjuder tillgång till dina fönster och program, din kalender och möten och systemegenskaper som ljud, nätverk och ström. I systemmenyn i systemraden kan du ändra volym eller ljusstyrka för skärmen, redigera dina Trådlösa anslutningsdetaljer, kontrollera din batteristatus, logga ut eller växla användare och stänga av din dator.

Översiktsvyn Aktiviteter

Då du startar GNOME hamnar du automatiskt i översiktsvyn Aktiviteter. Översiktsvyn låter dig komma åt dina fönster och program. I översiktsvyn kan du också helt enkelt börja skriva för att söka bland dina program, filer, mappar och på webben.

För att komma till översiktsvyn när som helst, klicka på knappen Aktiviteter i det övre vänstra hörnet eller flytta helt enkelt din muspekare till övre vänstra hörnet. Du kan också trycka på tangenten Super på ditt tangentbord.

Activities button and Dash

Längst ner i översiktsvyn hittar du snabbstartspanelen. Snabbstartspanelen visar dig dina favoritprogram och körande program. Klicka på vilken ikon som helst i favoriter för att öppna det programmet; om programmet redan körs kommer det att ha en liten punkt under sin ikon. Att klicka på dess ikon kommer att plocka fram det senast använda fönstret. Du kan också dra ikonen till en arbetsyta.

Om du högerklickar på ikonen visas en meny som låter dig välja vilket fönster som helst för ett körande program, eller öppna ett nytt fönster. Du kan också klicka på ikonen medan du håller ner Ctrl för att öppna ett nytt fönster.

När du går in i översiktsvyn kommer du först att hamna i fönsteröversiktsvyn. Denna visar dig live-uppdaterade miniatyrbilder av alla fönster på den aktuella arbetsytan.

Klicka på rutnätsknappen (som har nio punkter) i snabbstartspanelen för att visa programöversiktsvyn. Denna visar dig alla program som finns installerade på din dator. Klicka på vilket program som helst för att köra det eller dra ett program till en arbetsyta som visas ovanför de installerade programmen. Du kan också dra ett program till snabbstartspanelen för att göra det till en favorit. Dina favoritprogram stannar kvar i snabbstartspanelen även om de inte kör, så att du kan nå dem snabbt.

Klocka, kalender och möten

Klocka, kalender, möten och aviseringar

Klicka på klockan i systemraden för att se det aktuella datumet, en månadskalender och en lista på dina kommande möten och nya aviseringar. Du kan också öppna kalendern genom att trycka Super+V. Du kan nå datum- och tidsinställningar och öppna hela ditt kalenderprogram direkt från menyn.

Systemmeny

Användarmeny

Klicka på systemmenyn i övre högra hörnet för att hantera dina systeminställningar och din dator.

När du lämnar din dator kan du låsa din skärm för att förhindra att andra människor använder den. Du kan också snabbt växla användare utan att logga ut helt för att ge någon annan tillgång till datorn eller så kan du försätta datorn i vänteläge eller stänga av den från menyn. Om du har en skärm som stöder vertikal eller horisontell rotation kan du snabbt rotera skärmen från systemmenyn. Om din skärm inte stöder rotation kommer du inte att se knappen.

Låsskärmen

När du låser din skärm eller den låses automatiskt så visas låsskärmen. Förutom att skydda ditt skrivbord medan du är borta från datorn så visar låsskärmen datum och tid. Den visar också information om din batteri- och nätverksstatus.

Fönsterlist

GNOME erbjuder ett annat sätt att växla mellan fönster än en permanent synlig fönsterlist som brukar finnas i andra skrivbordsmiljöer. Detta låter dig fokusera på dina uppgifter utan distraktioner.