Een fout in Ubuntu melden

Als u een fout in Ubuntu tegenkomt, dan kunt u een foutrapportage insturen.

1. Type Alt+F2 and type ubuntu-bug <package name>

Als het om een hardwareprobleem gaat, of u weet de naam van het betreffende programma niet, typ dan alleen ubuntu-bug in.

If using ubuntu-bug does not work for some reason, file a bug manually and jump to step 4 in this instruction.

2. Na het uitvoeren van één van bovenstaande opdrachten zal Ubuntu informatie over het probleem verzamelen. Dit kan een paar minuten duren. Bekijk, indien u dat wilt, de verzamelde informatie. Klik op Versturen om door te gaan.

3. Er zal een nieuw tabblad in uw webbrowser worden geopend voor de verdere verwerking van de gegevens met betrekking tot het probleem. Ubuntu gebruikt de website Launchpad voor de afhandeling van probleemrapportages. Als u geen Launchpadaccount heeft, dient u er een aan te maken om een foutmelding in te sturen en e-mail-updates te ontvangen over de status ervan. U kunt dit doen door te klikken op Een nieuwe account aanmaken.

4. Voer na aanmelding bij Launchpad een beschrijving in van het probleem in het tekstveld "Summary:"

5. Nadat u geklikt heeft op Volgende zal Launchpad zoeken naar gelijksoortige fouten voor het geval de fout die u rapporteert al gemeld is. Als de fout al gemeld is, kunt u daar opgeven dat deze ook u treft. U kunt zich ook op het foutrapport abonneren om updates te ontvangen over de voortgang van het oplossen ervan. Als de fout nog niet gemeld is, klikt u op No, I need to report a new bug.

6. Geef in het beschrijvingsveld zoveel mogelijk informatie. Het is belangrijk dat u drie dingen vermeld:

• Wat u verwachtte dat er zou gebeuren

• Wat er werkelijk gebeurde

• Indien mogelijk, een zo kort mogelijke reeks van stappen die nodig zijn om het probleem te veroorzaken, waarbij de eerste stap ‘start het programma’ is

7. Uw rapport krijgt een ID-nummer en de status ervan zal bijgewerkt worden wanneer eraan gewerkt wordt. Bedankt dat u helpt Ubuntu te verbeteren!

Als u "This is not a genuine Ubuntu package" te zien krijgt, betekent dit dat de software waarover u een probleemrapport probeert in te sturen niet uit de officiële Ubuntu-softwarebron komt. In dit geval kunt u geen gebruik maken van het ingebouwde probleemrapportage-hulpmiddel van Ubuntu.

Lees voor meer informatie over het rapporteren van fouten in Ubuntu de uitgebreide online-documentatie.