Starta program

Flytta muspekaren till Aktiviteter i övre vänstra hörnet på skärmen för att visa översiktsvyn Aktiviteter. Här kan du hitta alla dina program. Du kan också öppna översiktsvyn genom att trycka på tangenten Super.

Det finns flera sätt att öppna ett program när du väl är i översiktsvyn Aktiviteter:

• Börja skriva namnet på ett program — sökningen börjar omedelbart. (Om detta inte händer klicka på sökraden i toppen på skärmen och börja skriv.) Om du inte känner till det exakta namnet på ett program, prova att skriva in en relaterad term. Klicka på programmets ikon för att starta det.

• Vissa program har ikoner i snabbstartspanelen, den horisontella raden av ikoner längst ner i översiktsvyn Aktiviteter. Klicka på en av dessa för att starta motsvarande program.

Om du har program som du använder ofta kan du själv lägga till dem i snabbstartspanelen.

• Klicka på rutnätsknappen (som har nio punkter) i snabbstartspanelen. Du kommer att få se den första sidan av alla installerade program. För att se fler program, klicka på punkterna längs ner, ovanför snabbstartspanelen, för att visa andra program. Klicka på programmet för att öppna det.

• Du kan starta ett program i en separat arbetsyta genom att dra dess ikon från snabbstartspanelen och släppa den på en av arbetsytorna. Programmet kommer att öppnas i den valda arbetsytan.

Du kan starta ett program i en ny arbetsyta genom dra dess ikon till en tom arbetsyta, eller till det lilla mellanrummet mellan två arbetsytor.

Kör ett kommando snabbt

Ett annat sätt att start ett program är att trycka Alt+F2, skriva in dess kommandonamn och sedan trycka på Retur-tangenten.

För att till exempel starta Rhythmbox, tryck Alt+F2 och skriv ”rhythmbox” (utan citattecken). Namnet på programmet är kommandot som startar programmet.

Använd piltangenterna för att snabbt komma åt tidigare körda kommandon.