Erikoismerkkien käyttäminen

Voit kirjoittaa tai katsella tuhansilla eri merkeillä, joita esiintyy maailman eri kirjoitusjärjestelmissä. Myös niillä, joita ei näppäimistöstäsi löydy. Tämä sivu kuvaa eri tapoja erikoismerkkien käyttöön.

Merkit

The character map application allows you to find and insert unusual characters, including emoji, by browsing character categories or searching for keywords.

Voit käynnistää Merkit-sovelluksen Toiminnot-yleisnäkymästä.

Emoji

Syötä emoji

 1. Press Ctrl+;.

 2. Browse the categories at the bottom of the dialog or start typing a description in the search field.

 3. Valitse lisättävä emoji.

Compose-näppäin

Compose-näppäin on erikoisnäppäin, jonka avulla voi painaa useampaa näppäintä ja näin tuottaa erikoismerkin. Esimerkiksi merkin é saa luotua painamalla compose-näppäintä, sitten ' ja lopuksi e.

Näppäimistöissä ei ole erillistä compose-näppäintä. Sen sijaan voit määrittää jonkin näppäimistösi näppäimistä compose-näppäimeksi.

Määritä compose-näppäin

 1. Avaa Toiminnot-yleisnäkymä ja ala kirjoittamaan Asetukset.

 2. Napsauta Asetukset.

 3. Napsauta Näppäimistö sivupalkista avataksesi paneelin.

 4. In the Type Special Characters section, click Compose Key.

 5. Turn the switch on for the Compose Key.

 6. Tick the checkbox of the key that you want to set as the Compose key.

 7. Sulje ikkuna.

Voit kirjoittaa monia yleisiä merkkejä compose-näppäintä käyttäen. Alla esimerkkejä:

 • Paina compose, sitten ' ja lopuksi kirjainta, jonka päälle haluat asettaa akuutin. Jos painat e-kirjainta, lopputuloksena on é.

 • Paina compose, sitten ` ja lopuksi kirjainta, jonka päälle haluat asettaa graviksen. Jos painat e-kirjainta, lopputuloksena on è.

 • Paina compose, sitten " ja lopuksi kirjainta, jonka päälle haluat asettaa treeman. Jos painat e-kirjainta, lopputuloksena on ë.

 • Paina compose, sitten - ja lopuksi kirjainta, jonka päälle haluat asettaa pituusmerkin. Jos painat e-kirjainta, lopputuloksena on ē.

For more compose key sequences, see the compose key page on Wikipedia.

Koodiarvot

Voit kirjoittaa minkä tahansa Unicode-merkin käyttäen näppäimistöäsi ja ns. koodiarvoja. Jokaisella merkillä on oma nelimerkkinen koodiarvo. Etsi haluamasi merkin koodiarvo avaamalla Merkit ja valitsemalla haluamasi merkki. Koodiarvo on merkinnän U+ jälkeen näkyvät neljä merkkiä.

Kirjoita merkki sen koodiarvoa käyttäen painamalla Ctrl+Shift+U ja sen jälkeen nelimerkkinen koodiarvo. Tämän jälkeen paina Space tai Enter. Jos käytät usein merkkejä, joita et voi käyttää muilla syötemenetelmillä, saatat haluta painaa mieleesi kyseisten merkkien koodiarvot.

Näppäimistöasettelut

Voit asettaa näppäimistösi toimimaan ikään kuin eri kielen näppäimistönä huolimatta näppäimistöön painettujen merkkien kuvista. Voit vaihtaa eri näppäimistöasettelujen välillä yläpalkin kuvakkeen avulla. Lisätietoja tähän liittyen on kohdassa Käytä vaihtoehtoisia näppäimistöasetteluja.

Syöttötavat

Syöttötavat laajentavat aiempia esimerkkejä mahdollistamalla merkkien kirjoittamisen millä tahansa syötelaitteella näppäimistön lisäksi. Näin merkkejä voi kirjoittaa esimerkiksi hiirieleillä, tai japanilaisten merkkien kirjoittaminen suomalaisella näppäimistöllä on mahdollista.

Valitse syöttötapa napsauttamalla hiiren oikealla painikkeella mitä tahansa tekstikenttää ja napsauta avautuvan valikon Syöttötavat-alivalikosta haluamaasi syöttötapaa. Yhtäkään syöttötapaa ei tarjota oletuksena, joten lue lisätietoja haluamastasi syöttötavasta sen omasta ohjeesta.