Speciale tekens invoeren

U kunt duizenden tekens uit de meeste schriften van de wereld invoeren en bekijken, zelfs die welke niet op uw toetsenbord voorkomen. Op deze pagina treft u verschillende manieren om speciale tekens in te voeren.

Tekens en symbolen

The character map application allows you to find and insert unusual characters, including emoji, by browsing character categories or searching for keywords.

U kunt Tekens en symbolen openen vanuit het Activiteiten-overzicht.

Emoji

Emoji invoegen

1. Druk op Ctrl+;.

2. Browse the categories at the bottom of the dialog or start typing a description in the search field.

3. Selecteer een emoji om hem in te voegen.

Samensteltoets

Een samensteltoets is een speciale toets in combinatie waarmee u meerdere toetsen achter elkaar kunt indrukken om een speciaal teken te krijgen. Om bijvoorbeeld de letter met accent é te typen kunt u de samensteltoets indrukken, gevolgd door ' en daarna e.

Toetsenborden hebben geen speciale samensteltoets. In plaats daarvan kunt u één van de bestaande toetsen op uw toetsenbord instellen als samensteltoets.

Een samensteltoets definiëren

1. Open het Activiteiten-overzicht en typ Instellingen.

2. Klik op Instellingen.

3. Click Keyboard in the sidebar to open the panel.

4. In the Type Special Characters section, click Compose Key.

5. Turn the switch on for the Compose Key.

6. Plaats een vinkje bij de toets die u als samensteltoets wilt instellen.

7. Sluit het dialoogvenster.

U kunt vele veelvoorkomende tekens intypen met de samensteltoets, bijvoorbeeld:

• Druk op de samensteltoets gevolgd door ' en dan een letter waarop een accent aigu moet komen, zoals é.

• Druk op de samensteltoets gevolgd door ` en dan een letter waarop een accent grave moet komen, zoals è.

• Druk op de samensteltoets gevolgd door " en dan een letter waarop een umlaut moet komen, zoals ë.

• Druk op de samensteltoets gevolgd door - en dan de letter waarop een macron moet komen, zoals ē.

For more compose key sequences, see the compose key page on Wikipedia.

Codepunten

U kunt via het toetsenbord elk Unicode-teken invoeren middels het numerieke codepunt van dat teken. Elk teken wordt geïdentificeerd door een codepunt bestaande uit vier tekens. Om het codepunt voor een teken te vinden zoekt u het teken op in de toepassing Tekens en symbolen. Het codepunt bestaat uit de vier tekens na U+.

Om een teken in te voeren middels het codepunt: druk op Ctrl+Shift+U gevolgd door het uit vier tekens bestaande codepunt, en druk dan op Spatiebalk of Enter. Als u vaak tekens gebruikt die u niet gemakkelijk op een andere manier kunt invoeren, dan kan het handig zijn het codepunt van die tekens te onthouden zodat u ze snel kunt invoeren.

Toetsenbordindelingen

U kunt ervoor zorgen dat uw toetsenbord zich gedraagt als een toetsenbord voor een andere taal, ongeacht de letters die op de toetsen staan. U kunt eenvoudig wisselen tussen verschillende toetsenbordindelingen via een pictogram in de bovenbalk. Hoe u dat doet leest u in Alternatieve toetsenbordindelingen gebruiken.

Invoermethodes

Een invoermethode breidt de vorige methodes uit door de mogelijkheid tekens niet alleen via het toetsenbord, maar ook via ander invoerapparaten in te voeren. Zo zou u tekens kunnen invoeren via de muis, of Japanse tekens invoeren met behulp van een Latijns toetsenbord.

Om een invoermethode te kiezen: klik met rechts op een tekstwidget en kies in het menu Invoermethode de invoermethode die u wilt gebruiken. Er is niet voorzien in een standaardinvoermethode, dus gebruik de documentatie over invoermethodes om uit te vinden hoe u deze gebruikt.